Fysioterapia ja fysikaaliset hoidot

Fysioterapia on toimintakyvyn kehittämistä fysioterapeuttisen ohjauksen ja neuvonnan, terapeuttisten harjoitteiden sekä manuaalisen terapian keinoin. Hoitojen tukena voidaan käyttää myös fysikaalisia hoitoja esimerkiksi kivun lievitykseen. Fysioterapiaan voi tulla lähetteellä tai ilman. Teemme myös kotikäyntejä.

Fysioterapeuttimme hyödyntävät koko osaamistaan fysioterapiaprosessin ja käynnin aikana, ja erilaiset lisäkoulutukset voivat näkyä “käden jäljessä” ja lähestymistavassa. Hyödynnämme tarvittaessa myös toistemme osaamista konsultoimalla tai ohjaamalla asiakkaamme toisillemme.

Kotona toteutettavasta fysioterapiasta voi mahdollista saada kotitalousvähennystä. Kotitalousvähennyksen määrä vuonna 2025 on enimmillään 1600 euroa henkilöä kohden. Omavastuu 150 euroa, jonka jälkeen vähennystä on mahdollista saada 35% työn osuudesta, matka- ja tarvikekuluista vähennystä ei voi saada. Lisätietoa Verohallinnon nettisivuilta.

Fysioterapeuttimme tekevät myös:

Lihaskalvot eli fasciat ympäröivät lihaksia ja muita pehmytkudoksia yhdistäen kehonosat toisiinsa antaen keholle muodon ja ryhdin. Lihaskalvojen jännitykset aiheuttavat virheellistä kuormitusta ja hidastavat aineenvaihduntaa. Faskiakäsittelyn avulla voidaan auttaa monissa kroonisissa vaivoissa, lievittää jatkuvia särkyjä sekä edistää sidekudosten paranemista. Fasciakäsittelyllä voidaan hoitaa lihasten jännitystiloja sekä jänne- ja nivelsidevaivoja. Fasciatekniikoita voidaan käyttää myös vammojen tai leikkausten jälkeen, esimerkiksi arpikudoksen hoitoon.

Fasciakäsittely on yksi manuaalisen terapian menetelmä, jota voidaan käyttää osana fysioterapia- ja hierontahoitoja. Käsittely voidaan tehdä esimerksiksi käsin, fasciaraudoilla tai fasciakupeilla. 

Kinesioteippi on joustavaa teippiä, jonka avulla kehon asentoa ja liikettä voidaan tukea teipin tuoman tuntoaistimuksen ja pienen liikerajoituksen avulla. Tämä tukee myös proprioseptiikkaa eli kehon asentotuntoa ja siten opettaa aivoja myöten parempia liikkeen ja asennon toimintamalleja.

Kinesioteippauksella voidaan vaikuttaa tuki- ja liikuntaelimistön tai neurologisten sairauksien tuomiin liikkeen ja asennon ongelmiin sekä lievittää kipuja. Lisäksi kinesioteippaus voi parantaa verenkiertoa ja vilkastuttaa imunestevirtausta. Käytössämme löytyy kinesioteippien lisäksi myös urheiluteippejä, jotka puolestaan ei jousta ja näin rajoittaa mahdollisia virheliikkeitä tehokkaammin ja tukee enemmän esimerkiksi vammojen kuntoutuksessa. Osa ihmisistä saa iho-oireita teippien liima-aineista, mutta kokeilemalla voi selvittää, mikä tuote kenellekin yksilöllisesti sopii.

Teippauksia käytetään tarvittaessa osana fysioterapiahoitoa, ja fysioterapiaprosessin aikana voit varata myös lyhyitä aikoja teippausten uusimista varten.

Yli puolella suomalaisista on ajoittain purentaelimistön toiminnallisia ongelmia. Toimintahäiriöt voivat ilmetä erilaisina kiputiloina kasvojen, suun, pään, korvien ja niska-hartiaseudun alueilla. Toiminnalliset ongelmat voivat ilmetä myös esimerkiksi leukojen lonksumisena tai väsymisenä, hampaiden kulumisena, korvien soimisena, kurkun kiristyksenä tai palan tunteena kurkussa. 

Purentaelintoimintahäiriöiden fysioterapia suunnitellaan yksilöllisesti asiakkaan ongelmien, vaivojen ja tutkimisen perusteella. Terapia sisältää mm. terapeuttista harjoittelua sekä manuaalisia lihas- ja nivelkäsittelyjä.

Lantionpohjan lihasten tehtäviä on kannatella lantion alueen elimiä, vaikuttaa vatsaontelon paineen säätelyyn sekä osallistua seksuaali- ja wc-toimintoihin ikään ja sukupuoleen katsomatta. 

Lantionpohjan lihasten harjoittaminen on tehokas tapa vähentää virtsan karkailua tai estää se kokonaan niin miehillä kuin naisilla. Jos olet synnyttänyt tai olet raskaana, lantionpohjan lihasten harjoittelu on hyväksi, etenkin yhdistettynä lantionpohjan lihasten tietoiseen rentouttamiseen.

Lantionpohjan aktivaation tunnustelu tehdään ainakin alkuun ulkoisesti. Tällöin fysioterapeutin toisen käsi tunnustelee lantionpohjan lihasten aktivaatiota istuinkyhmyn vierestä ja toinen käsi tunnustelee vatsalihasten aktivaatiota lantion luuston vierestä alavatsalta. Tämä voidaan tehdä myös joustavien vaatteiden päältä. Tarpeen vaatiessa lantionpohjan aktivaatiota on mahdollista tunnustella emättimen kautta fysioterapeuttisessa sisätutkimuksessa. 

Käytössämme on myös biopalautelaite, jonka avulla voidaan mitata lantionpohjan lihasten aktivaatiota. Tämä on hyvä tuki harjoittelun aikana, sillä asiakas näkee konkreettisesti lantionpohjan toiminnan. Testauksen lisäksi ohjataan harjoitteita, jotka tukevat lantionpohjan lihasten lisäksi keskivartaloa ja joita asiakas voi itsenäisesti tehdä. Biopalautelaitteen käyttöä varten asiakas tarvitsee henkilökohtaisen anturin, joka veloitetaan erikseen. Anturia voi käyttää myös kotiharjoittelun apuvälineenä ilman erillisiä laitteita. Lantiopohjan testaukseen/kuntoutukseen voit tulla lähetteellä tai ilman.

Äitiysfysioterapia on kokonaisvaltaista ennaltaehkäisevää tai kuntouttavaa fysioterapiaa. Fysioterapian tavoitteena on edistää yksilöllisesti raskaana olevien ja synnyttäneiden terveyttä ja hyvinvointia. Äitiysfysioterapiassa ohjaus, neuvonta ja kuntoutus pohjautuu tutkittuun tietoon.

Äitiysfysioterapiaan voi tulla jo raskauden aikana tai raskautta suunnitellessa. 

Äitiysfysioterapeutti auttaa sinua löytämään sinulle sopivat tavat liikkua raskauden edetessä, olipa tapasi säännöllinen hikilenkki, kuntosali, lempeä kehonhuolto tai synnytykseen valmistavat rentoutumisharjoitteet. Äitiysfysioterapeutti auttaa sinua ennaltaehkäisemään raskausdiabetesta, ylläpitämään hyvää verensokeri- ja verenpainetasapainoa sekä sinun ja vauvasi hyvinvointia ylläpitäviä elämäntapoja sopivan liikunnan, kipujen hoidon, hyvän uniergonomian ja muun ohjauksen avulla. 

Äitiysfysioterapiassa saat tukea synnytyksestä palautumiseen. Raskaus ja synnytys muuttaa kehon tasapainoa ja venyttää sidekudoksia sekä keskivartalon lihaksia. Fysioterapeuttinen tutkiminen olisi hyvä tehdä synnytyksen jälkeen, sillä mahdollinen vatsalihasten erkauma tai lantionpohjan toimintahäiriöiden tarkistuttaminen ovat tärkeitä turvallisen liikunnan aloittamisen kannalta, sekä jaksamisesi huomioivan treeniannostuksen löytymiseksi.

Äitiysfysioterapeutti auttaa sinua kuntouttamaan kehoasi raskauden ja synnytyksen jälkeen kohti tavoitteitasi ja unelmiasi, olipa se vain arjessa jaksaminen, kadonneen kehonhallinnan löytäminen tai kilpaurheiluun palaaminen. 

Äitiysfysioterapeutti auttaa sinua helpottamaan lantion alueen ongelmia ja oireita, kuten wc-asioimisen ja seksuaalitoimintojen ongelmat ja lantion alueen kivut. Tutkimisen ja harjoittelun tukena käytössämme on tarvittaessa lantionpohjan lihasten biopalautemittauslaite. Se auttaa myös sinua näkemään miten lantionpohja aktivoituu.

Äitiysfysioterapeutti auttaa sinua löytämään yhteyden oman kehosi kanssa, tukien kokonaisvaltaista hyvinvointiasi. Äitiysfysioterapeutin vastaanotolle olet tervetullut ikään ja sukupuoleen katsomatta, vaikka synnytyksestäsi olisi vuosikymmeniä aikaa, tai vaikka mahdollinen vatsalihasten erkauma olisi peräisin muusta kuin raskaudesta.

Äitiysfysioterapian aikana meillä on mahdollista saada myös imetysohjausta ja henkilökohtaista synnytysvalmennusta.

Työfysioterapeuttien asiantuntemukseen kuuluvat fyysinen kuormittuminen työssä, kuormittumisen arviointi sekä työn ja työympäristön kehittäminen ergonomiatietoa soveltaen. Työ painottuu terveyden edistämiseen ja työhön liittyvien sairauksien ennalta ehkäisyyn.

Työfysioterapeuttien keskeisiä toimintamuotoja ovat:

  • työn fyysisen kuormittavuuden ja sen terveydellisen merkityksen arviointi
  • uusien työskentelytilojen ja -välineiden suunnitteluun osallistuminen
  • fyysisen työn ja työympäristön kehittämiseen osallistuminen
  • työntekijöiden työ- ja toimintakyvyn edistäminen heidän omassa työympäristössään opastamalla valitsemaan sopivia työasentoja, -tapoja ja -liikkeitä sekä ohjaamalla sujuvaan työskentelyyn
  • työterveyshuollon moniammatillisiin kuntoutusprosesseihin osallistuminen mm. kuntoutustarpeen selvittäminen, kuntoutukseen ohjaus ja seuranta

Yhdessä asiakkaan ja tarvittaessa työnantajan edustajan kanssa kartoitetaan asiakkaan fyysiseen työ- ja toimintakykyyn liittyviä asioita sekä etsitään niihin ratkaisuja. Työfysioterapeutit antavat ohjausta tuki- ja liikuntaelinten ongelmissa sekä liikunnan vaikutuksista erilaisten sairauksien hoidossa ja ehkäisyssä.

Hoito ja kuntoutus lähtee sinun oirekirjosi, tavoitteittesi ja tarpeittesi kartoituksella. Teemme parhaamme auttaaksemme sinua saamaan elämääsi mielekkäämmäksi ja enemmän itsesi näköiseksi. Fysioterapeuttimme hyödyntävät koko osaamistaan terapiasuhteen aikana.

Long Covid-kuntoutuksessa opittua lähestymistapaa voidaan käyttää myös esimerkiksi ME/CFS-oireisille tai rokotteen seurauksena vastaavista oireista kärsiville.

Voit ajanvarauksen yhteydessä myös esittää toiveesi/tarpeesi esimerkiksi hämärämmästä valaistuksesta, hiljaisemmasta tilasta tai mahdollisimman lyhyestä siirtymisestä ovelta hoitotilaan. Voit tarvittaessa olla koko vastaanoton ajan makuulla tai istua lepotuolissa, jos sinun oirekirjosi sen vaatii. Myös kotikäynnit ovat mahdollisia.

Sulavin fysikaalisiin hoitoihin kuuluvat perinteisten lämpöhoitojen (parafiinihoito, lämpöpakkaukset) ja kylmähoitojen (kylmägeeli, kylmäpakkaukset, jääpalahieronta) lisäksi sähkö- ja ultraäänihoidot. 

Sähkö- ja ultraäänihoitoja voidaan käyttää mm. tukemaan kudosten parantumista trauma- tai rasitusperäisten vammojen jälkeen, kivunhoitona, lihasjännityksiin, ei-traumaattisiin oireisiin nivelissä, luissa ja limapusseissa, neurologisten sairauksien ja pehmytkudossairauksien hoidossa.

Ultraäänihoito lämmittää kudosta perinteistä lämpöpakkausta syvemmältä, mutta ei tunnu muuten “miltään”. Sähköhoidot voivat tuntua voimakkuudesta riippuen esimerkiksi pienenä kihelmöintinä. Paikallisen verenkierron ja aineenvaihdunnan kiihtymisen lisäksi sähköhoidot voivat vähentää kipua estämällä kipuviestin kulkua aivoihin sekä nostattamalla kehon omia kivunhoitohormoneja.

Sähkö- ja ultraäänihoidot toteutetaan vastaanottokäynneillä, mutta meillä on mahdollisuus ottaa pieni tns-laite mukaan kotikäynneille.

Meiltä voit myös vuokrata ELLE tens+ -laitteen kotikäyttöön. Laitetta voi käyttää osana lantionpohjan kuntoutusta, synnytyksessä tai muuten vain kivun hoidossa, kun hoidolle ei ole estettä.

Fysioterapiahinnasto

Vastaanottokäynnin hinta yksityisasiakkaalle.

20 min49,00 €
30 min54,00 €
45 min64,00 €
60 min74,00 €
90 min102,00 €
Kotikäyntilisä*15,00 €
Toimistomaksu15,00-18,00 €

Keskustan kaupunkialueella kotikäyntilisä 15 € ja yli 8km matkoilla 25 €. Kotikäyntien varaukset toimistolta puh. 013 224 087.